Cukier - naturalnie zdrowy czy chemiczny i trujący?

Jestem pewna, że zmniejszy to Twoją chęć na cukier i słodycze, a nim znów po niego sięgniesz, zastanowisz się dwa razy.
Niestety drogi jakimi dostarczamy cukier do naszego organizmu są niemożliwe do wyliczenia - począwszy od kawy po słodycze
jogurty i napoje
Burak to naturalny produkt roślinny, który zawiera mnóstwo:
→ witamin
→ soli mineralnych
→ enzymów
→ hormonów
Zawarta jest w nim biologiczna informacja. Jest to zbilansowana zawartość chemicznych odżywczych składników w naturalnych produktach, które burak otrzymuje do słońca, wody i ziemi.
Pożywienie, które poddane jest procesowi oczyszczania – rafinacji, w celu nadania postaci handlowej (obróbki termicznej, gotowania, smażenia) jest jej pozbawione, a co za tym idzie, jest obce dla organizmu i traci energię na jego przyswojenie. Nie posiada substancji jakie zawiera naturalny produkt, a które są niezbędne do tego, by organizm mógł je przyswoić. Dlatego organizm musi je oddawać z własnych zapasów- zabierając wapń z zębów ( próchnica), żelazo, pierwiastki z krwi prowadząc do anemii i cukrzycy. Ponadto:
→ Wypłukuje wapń i wiele innych mikroelementów.
→ Uszkadza system odpornościowy- osłabia Twój organizm do walki z bakteriami i wirusami
→ Zaburza trawienie i hamuje spalanie tłuszczu, przez co odkłada się pod skórą jako tłuszcz
→ Atakuje komórki nerwowe, prowadząc do uzależnienia
→ Sprzyja powstawaniu chorób pasożytniczych
→ Wzmaga objawy astmy i artretyzmu
→ Prowadzi do zaniku naczyń krwionośnych
→ Powoduje mutacje i zwyrodnienia komórek
→ Prowadzi do rozwoju nowotworów
Jak z pożywnego buraka człowiek zrobił truciznę? Krótka historia od surowego syropu do cukru.
Burak i cukier, który się z nich otrzymuje jest dokładnie oczyszczany, krystalizowany, filtrowany i rafinowany- czyli sztucznie zmieniony za pomocą chemicznych procesów, do których używa się:
→ formaldehydu- trującego i duszącego gazu o potwierdzonych właściwościach rakotwórczych. Przenika on do wewnątrz cząsteczek naturalnych cukrów, a więc znajduje się w finalnym produkcie. W kolejnym etapie produkcji sok z buraków połączony zostaje z:
→ nasyconym wodnym wodorotlenkiem wapnia oraz gazem z dwutlenkiem węgla. Jest to tzw. karbonatacja, pod koniec której czasami dodaje się jeszcze węglan sodu i siarkę. Dalej jednak mamy tylko sok, niczym nie przypominający cukru. Co się dzieje dalej? Zostaje on zagęszczony przez odparowanie wody. Uzyskany syrop jest wrzucany do krystalizatorów, gotowany, wirowany, moczony i suszony- w końcu powstaje surowy cukier, który nie jest jeszcze biały tylko brudnobrązowy. By nadać mu białą barwę poddawany jest oddziaływaniu:
→ chlorku wapnia, kwasu fosforowego i wodorotlenku wapnia, czyli wapna gaszonego używanego w budownictwie.
Ten cukier nie jest już tym, co zostało stworzone przez naturę. Jest martwą, nafaszerowaną chemią, która wewnątrz Twojego organizmu prowadzi do wielu zmian i zaburza jego działanie prowadząc do wielu chorób.
Staraj się więc spożywać jak najwięcej świeżo przygotowanych soków.
Naturalne soki wypłukują stare, martwe komórki z naszego organizmu, sprzyjają rozpuszczaniu się nagromadzonych soli, rozpuszczają kamienie w wątrobie i nerkach a co najważniejsze- są środkiem zapobiegającym powstawaniu chorób nowotworowych Zwiększają środowisko zasadowe „uzasadawiają”, rozpuszczają śluz, oczyszczają mięśnie, tkanki i krew.
Czytajmy etykiety soków, które kupujemy w sklepach: cukier, który jest do nich dodawany „ukwasawia” zwiększając środowisko kwasowe organizmu staje się źródłem fermentacji w jelitach.Warto także zwrócić uwagę na zamienniki cukru takie jak:
→ aspartam
→ sorbitol
→ maltodekstryna
→ syrop glikozowo-fruktozowy
które są jeszcze bardziej szkodliwe od białego cukru bo zawierają syntetyczne dodatki wywołujące nowotwory, zmieniają nasz metabolizm prowadząc m.in. do otyłości.
Jeżeli więc po wypiciu soku ze sklepu cierpisz na obfite gazy i zgagi koniecznie przeczytaj czy jest on w składzie.
A czy wiesz, że także Twój nastrój zależy od jedzenia?
Rafinowane produkty nie tylko szkodzą naszemu zdrowiu, ale oddziałują na psychikę. Zmniejszenie w jadłospisie ilości cukru, mięsa czy kawy obniża agresywność człowieka o 50%. Biały cukier :
wywołuje wahania nastroju
złe samopoczucie
depresje
nadpobudliwość u dzieci
osłabia i zakłóca działanie mózgu
wywołuje niepokój
bezsenność
nerwowość
agresję poprzez zakłócenie działania trzustki.
Natura podarowała człowiekowi ogromną różnorodność naturalnych produktów. Wybierajmy więc produkty zawierające naturalny cukier, taki który został zaprojektowany przez naturę i jest kompatybilny z naszym organizmem.
Najbardziej genialnym źródłem zdrowych cukrów są owoce. Są wspaniałym zamiennikiem, który pozwala odzwyczaić nasz mózg od cukru.
Twoją potrzebę na słodkie naturalnie zaspokoją także takie produkty jak:
suszone owoce np. daktyle, morele
miód
stewia
A jakie są Twoje ulubione naturalne słodkie zamienniki?
Comments
- No comments found
Leave your comments